Noam Chomsky va assenyalar la responsabilitat d’Occident en la creació dels fluxos migratoris que preocupen el món en l’actualitat. En la conferència “Crises of immigration”, el filòsof nord-americà va alertar que els països rics que han contribuït a generar aquests moviments són els que accepten menys refugiats. “Keep them away from us” [manteniu-los allunyats] és segons Chomsky el que la Unió Europea demana a Turquia, i els Estats Units a Mèxic, per tal d’aturar el flux de persones que volen entrar-hi. “Mentre el Líban té un 40% de població refugiada, es desallotja Calais”. 

El professor emèrit de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) va fer un repàs d’altres grans moviments migratoris, com la colonització dels Estats Units o el trasllat forçat d’esclaus. També va apuntar que falta estudiar com les colonitzacions i l’esclavitud van possibilitar el naixement de l’economia moderna. Aquesta és, segons ell, una raó per la qual persones d’Àfrica intenten arribar a la terra dels seus “torturadors tradicionals”. “Àfrica estaria desenvolupada si no fos per la colonització occidental?” és una pregunta que va llançar als 1.300 assistents a la conferència organitzada per  l’Institut sobre Globalització, Cultura i Mobilitat.

El passat colonial i l’esclavitud com a inicis de l’economia moderna no són temes prou estudiats, segons Chomsky

Tot i això, per Chomsky els mitjans de comunicació de masses no aborden aquestes qüestions, clau per afrontar la profunda crisi moral actual. Tampoc s’aborden altres temes com la negació del canvi climàtic per part de Donald Trump i bona part del Partit Republicà, tot i que al món hi ha més refugiats a causa del medi ambient que de la guerra.

Preguntat sobre l’empat en les enquestes entre Trump i Clinton, Chomsky va respondre que és un fenomen similar als partits de populistes de dretes que estan creixent a Europa. Pel lingüista, Trump vol conduir el món al desastre, però el seu auge es deu en part al racisme, un fenomen més estès a Europa que als Estats Units. Al vell continent hi ha països amb societats molt homogènies, on l’arribada de l’altre provoca un esclat xenòfob. Una altra part, però, es deu a l’impacte dels programes neoliberals que han deixat de banda grans grups de persones. Chomsky va parlar de Bernie Sanders com a fenomen que aporta “esperança pel futur“, ja que un candidat desconegut sense fons corporatius va aconseguir crear masses.

Chomsky: “Trump vol conduir el món al desastre el més ràpid possible”

Chomsky va acabar recordant la frase del Papa Francesc: “Els refugiats no són un perill, estan en perill”, i va repetir que els països rics poden fer molt més del que fan. Va tornar a remarcar que la responsabilitat de la majoria de conflictes actuals recau en les polítiques d’Occident, com les que han fet que l’islamisme radical s’estengués de regions rurals d’Afganistan i Paquistan a tot el món. “Es pot vèncer Estat Islàmic militarment, però les arrels seguiran”. Per Chomsky, hem d’afrontar aquestes arrels i acceptar la nostra responsabilitat.

 

Anuncis