Aquesta setmana ha estat notícia el nomenament de Vicent Sanchis com a director de TV3. El relleu de Jaume Peral, que només ha estat al capdavant de la cadena durant 13 mesos, ha creat polèmica, sobretot per la rapidesa en què s’ha fet.

Divendres passat tenia lloc al Parlament una sessió de la comissió de control de l’activitat de la televisió pública en què es van formular preguntes crítiques amb la cobertura informativa del cas Palau. Per dilluns es convocava d’urgència una reunió del Consell de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), en què es nomenava Sanchis com a nou director de TV3. La manca d’explicacions en profunditat al respecte no permeten establir si hi ha, o quina és, la relació entre els dos fets.

Els mals resultats d’audiències dels últims mesos han estat la justificació oficial principal, i Peral ha al·legat “motius personals” pel seu cessament. Tanmateix, el Comitè d’Empresa de TV3, el Sindicat de Periodistes i el Col·lectiu de Periodistes Ramon Barnils han emès comunicats que qüestionen la imparcialitat i independència del mitjà i critiquen les formes en què s’ha dut a terme aquest relleu.

Des del Comitè d’Empresa de TV3 reclamen que es faci una llei nova que desgovernamentalitzi els nomenaments de la CCMA, com ja es va aprovar en una moció al Parlament però no s’ha començat a fer.

Un sistema de nomenaments qüestionat

El 2011 es van modificar les lleis que regulen la CCMA i el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), en una proposta votada per CiU i el PP. Algunes mesures n’eren la reducció de membres que formen el Consell de la CCMA o el canvi en les sumes parlamentàries necessàries per ser escollits. La justificació era “abaixar costos i millorar-ne l’eficiència i l’agilitat”.

Aquest sistema ha fomentat, segons alguns sectors professionals com el Sindicat de Periodistes, els nomenaments polítics. Segons el Grup de Periodistes Ramon Barnils, el sistema “afavoreix la ingerència dels partits polítics a la radiotelevisió pública i dóna peu a dubtar sobre la solvència professional de candidats amb llarga trajectòria periodística com és el cas de Vicent Sanchis”.

El repartiment de la CCMA

El periodista del diari Ara Àlex Gutiérrez explicava a l’inici del mandat de Junts pel Sí com la formació s’havia repartit els càrrecs de la CCMA:  “CDC avalaria el nou director de TV3 i el cap d’informatius de Catalunya Ràdio […] a ERC li pertocaria proposar nom per a la direcció de Catalunya Ràdio i també per a la figura de cap d’informatius de TV3”.

Nova legislatura, nou director a TV3?
Titular de l’article d’Àlex Gutiérrez publicat al Diari Ara.

Per Mònica Terribas, la magnitud dels mitjans públics catalans fa que sigui difícil que la proposta partidista d’un càrrec influeixi de forma real en la cobertura informativa. Tanmateix, i dins d’aquest sistema de nomenament, les persones, un cop reconegudes per una trajectòria professional vàlida, són escollides per la seva ideologia o afinitats polítiques. Això determina el seu frame, que serà el que, en última instància, guiarà la seva feina i la dels professionals al seu càrrec. Per això, la també periodista Eulàlia Comas afirma que “A Catalunya, [els mitjans públics] estan condicionats des del moment que els qui governen posen els càrrecs directius”.

Foto de portada: Amnistia Internacional Catalunya

 

Anuncis